Gör en resa i tiden tillsammans med oss på vår arkeologiska halvdagsutflykt. Varje tisdag beger vi oss till den 2500 år gamla arkeologiska fyndplatsen Ancient Messini. Detta är en arkeologisk site av högsta klass från en av de viktigaste städerna i antikens Grekland. Under utflykten kommer vi att besöka den mäktiga försvarsmuren, ett arkeologiskt museum och naturligtvis utgrävningarnas centrum; den antika stadens centrala delar.

Efter en resa på knappa 25 minuter når vi utflyktens första hållplats; Arcadian gate. Detta var en av två huvudingångar genom den nio kilometer långa stadsmuren som inhägnade stadens centrum. Den runda formen på porten som ni ser på bilden ger även en märklig akustisk effekt då man står placerad centralt mellan väggarna.

Efter besöket vid stadsmuren beger vi oss till Mavromatis (den lilla byn som ligger strax ovanför siten) arkeologiska museum. Här finns väl utvalda marmor- och sandstens statyer föreställande gudar och gudinnor, kejsare och lokala hjältar. På bilden syns den mäktiga statyn av budbärarguden Hermes som hittades i Hermes och Heracles tempel nere i stadens universitet. 

Sedan kommer vi till utflyktens huvudattraktion, nämligen den arkeologiska fyndplatsen. Här kommer vi att vandra runt i ungefär två timmar och besöka alla de monument som finns att bevittna i det som för 2000 år sedan centrum av den gamla staden Messini. Vi kommer bland annat att besöka stadsteatern, sjukhusbyggnaden och stadion/universitetet, som alla syns på bilden ovan.

Här höll man viktiga politiska debatter och undervisade i läkekonst. Men det förekom även att man höll mindre och exklusivare teaterföreställningar här. Detta var en del av sjukhuskomplexet som dessutom innefattade bland annat läkesalar, tempel och grekiska bad.

En av våra guider, Max eller Charlie, finns med under hela rundturen för att berätta och ge en övergripande bild över hela staden, området och den historiska epok under stadens glansdagar. Den arkeologiska siten, likt museet har även gott om informationsskyltar för den som önskar ytterligare information. Här vid ruinerna av stadens basilika.

Ett av de mäktigaste monumenten är stadion som ligger i anslutning till universitetet. Här utövades både idrottsgrenar liknande de från olympiska spelen, men då staden under en tid befann sig under det romerska riket utövades här även gladiatorspel. I bakgrunden syns det mäktiga berget mt Ithome, som faktiskt går att skåda från hotellet strand, rakt bakom restaurangbyggnaden.

På slutet av utflykten brukar det vara uppskattat att stanna på det lilla fiket strax ovanför sajtens utgång innan vi beger oss tillbaka mot hotellet.

Detta är ett utmärkt kulturupplevelse för den intresserade och är det absolut bästa sättet att spendera en tisdag förmiddag under din vistelse på Langley Resort Buca Beach.

/Activity Team

Annonser